Poolen som svalkar och drar blicken till sig

Allt fler vill ha en pool i sin trädgård. Den ritar jag gärna in. Min uppfattning är att en pool inte ska skrika att den är just är en pool. Diskret infogad i terrassens varma kalkstensgolv och gärna dold bakom höga häckar påminner den lika mycket om den italienska renässansträdgårdens vattenparterrer. Det betyder i praktiken att man också måste addera växtlighet, lummighet i poolens närhet.

Ett ständigt krux när man ritar trädgård med pool är poolskyddet. Det kan ibland kännas lite trist att lägga energi på att göra en vacker plats när den ambitionen spolas bort av det gigantiska plasttaket som tornar upp sig...

Det finns emellertid varianter. En är lamelltäcket som ligger i poolen dold under en ”brygga” i poolens kortända och därmed inte stör övrig kreativitet.

Peter Englander Terrakotta, azur och orange!

En skånsk pool

Den här lilla fina poolen på Österlen kunde lika gärna legat i en trädgård nere vid Medelhavet. Omgiven av vitrappade murar, exotiska växter och tegelterrasser som den är. Ritades och anlades för ca 7 år sedan. Se mer under inspiration.

Peter Englander Föredömliga planteringar runt pool i Toscana

Sydländska förebilder

Om möjligt spana söderut. Det är fint med en pool omgiven av kalksten eller annat naturmaterial. Var heller inte rädd att låta rektangulära gräsmattor breda ut sig på sidorna. En vacker utsikt är också något man kan stå ut med. Men framförallt addera träd, buskar, krukor, murar osv.  

DSC_4204

Renässansens vattenparterrer

Nu kanske läsaren undrar varför ända in i Norden jag visar en bild på vattenparterren i Villa D’este, när jag samtidigt pratar om “diskret” infogad… Vad jag far efter är omgivningen med stora träd, murar, häckar och flankerande krukor med citronträd. Allt det där kan vi naturligtvis inte åstadkomma, men själva känslan är inte så …

Renässansens vattenparterrer Läs mer »

Rulla till toppen