Hedins trädgård

Hos Hedins på Österlen är det inte mer än ett pinjekottekast till Medelhavet. Från Hedinarnas panoramafönster kan man se vågorna slå mot stranden och de små fiskebåtarna lägga ut från fiskeläget varje morgon.

Villa Hedin var en trädgård där det goda livet skulle premieras. Den blev också ett exempel på hur snabbt en medelhavsträdgård med sina speciella element blir en färdig trädgård. Skyddande murar, pergolor med vin och blåregn skapar för den otålige färdig höjd på bara några dagar.

Vi började lägga det svarta teglet i ”giardino segreto”, den hemliga trädgården, i februari. Någon månad senare planterades liguster i färdig höjd, och när vi rullade ut vassmattorna över terrassens pergola en het majdag återstod bara att placera ut väl vald rekvisita. Eftersom all infrastruktur hade valts i svart, vitt och grått kunde vi låta både växter och detaljer brisera i färgprakt.

I en nutida variant av morernas historiska bevattningsanläggning spritter yrvaket vatten ur en fontän och rinner sakta längs den nedsänkta kanalen bort till labyrinten, där vattnet gör en yster dansvirvel. På terrassen dukas det gigantiska platsgjutna betongbordet med fat och skålar från norra Portugal, och när solen strilar genom pergolans vasstak hugger man in på läckerheterna från lokala bönder och fiskare.

Relaterat innehåll:

Pergolan
Terrassen
Muren
Vattnet
Blåregn

Scroll to Top