Häckar

Eftersom det där med trädgård är en ganska privat affär, eller åtminstone borde vara det, tycker jag att du ska sträva efter någorlunda höga ytterväggar vid tomtgränsen. Dessutom blåser det som bekant. Höga, tätt klippta häckar stoppar följaktligen både insyn och ilskna, uttorkande vindar. Du behöver inte vattna lika mycket och skapar med den höga häcken ett bättre klimat för både växter och människor.

Många trädgårdar är väldigt gräsmattegröna. Fint tycker jag. Men ibland kan det bli lite trist, i alla fall om gräset får breda ut sig från hörn till hörn, utan något däremellan. Bra om man vill spela fotboll, men sämre om man vill skapa en spännande trädgård. För så är det. Ju mer vi ställer i vägen för ögat desto mer spännande blir det. För den lilla trädgården är fenomenet en paradox. Den om någon måste krympas i vyn för att bli större. Om du planterar en häck mitt över gräsmattan och på så vis stoppar ögats färd skapar du inte bara två gröna rum (ett på var sida om häcken) utan också nyfikenhet. Vad finns på andra sidan? Trädgården blir större ur ett själsligt perspektiv.
Om trädgården ut mot gatan är omgiven av en formklippt häck kan samma häck användas som innervägg, men kanske något lägre och smalare.

Ett genialt sätt att försköna sin trädgård är att skapa vackra siktdjup. Låt formklippta häckar, gärna mer än manshöga, med någorlunda smala öppningar skapa spännande siktdjup. Längst bort i siktlinjen ställer du något vackert för ögat att fästa på. Det kan vara ett vackert träd, en staty (om du är modig), en urna eller varför inte den blekrosa rosen Mme Alfred Carrière´ som är så vacker att hjärtat stannar, vilket i och för sig kan bli lite jobbigt, eftersom ett bra siktdjup ska kunna ses ofta. Några häckar som bygger vackra siktdjup är liguster, avenbok, bok, hagtorn och tuja.

Relaterat innehåll

Murar

Rulla till toppen
Scroll to Top