Kalksten

kalksten österlen peter englander

Kalkstenen har under århundraden brukats som vackra byggnadsmaterial i både hus och terrassgolv världen över. Det finns några få områden i Sverige där kalkstenen finns naturligt och det är också där man finner de företag som arbetar med att bryta och förädla den anrika kalkstenen.

Kalkstenen finns att få i två kulörer, den grå och den rosafärgade. Själva ytstrukturen varierar, från den obehandlade som kallas klovyta och är den som finns i var och varannan trädgård med byggår före de fabricerade betongalstrens tidevarv. Utöver denna slitet, grova beläggning kan man få olika grader av förädlat ytskikt. Den så kallade topphyvlade grå varianten, som bländar i solsken och blir svagt grågrön när det regnar är min ögonsten. Därefter kommer den grovhyvlade varianten som trots sitt sträva epitet är ytterligare något slätare än den topphyvlade. Till dessa finns också den sågade som är helt slät.

När det regnar framträder alla fossiler vackert. Samtliga varianter kan levereras som oregelbundna i formen eller som sågade i önskade bredder, precis som vilken platta som helst. Det vanligaste i det sammanhanget är att man väljer en bredd med fallande längder, låt säga trettio centimeters bredd, där längden på varje sten varierar från knappa halvmetern upp till en lika knapp meter.

Mer om Terrassen

Rulla till toppen