Uteköket – att laga maten utomhus

Än en gång kan det vi redan gjort följas av annat. Om vi byggt en mur kan vi  lägga till ett utekök. Det går helt i linje med allas vår strävan att ständigt vara utomhus. Med samma ambition reser vi en regntät pergola över köket. Då kan vi grilla när det kommer en skur. Notera att allt det här byggs endast ett par steg från orangeriet som är den ultimata reträttplatsen om ruskvädret skulle bli alltför påfluget. Därinne bakom glaset kan ditt sällskap sitta och skåla för dig när du vänder lammkotletterna en sista gång.

Hur uteköket bör byggas varierar från trädgård till trädgård. Det handlar om murhöjd, väderstreck och lite annat. Jag utgår oftast från en mur som är minst 120 centimeter hög eftersom arbetsytan i ett kök är 90 centimeter. Då sticker åtminstone 30 centimeter mur upp i bak­ kant av arbetsbänken. Det är inte bara en estetisk fråga, kastruller och annat ramlar då heller inte lika lätt ner på marken. Arbetsytorna kan vara av trä, betong eller något slags sten. Trä är mjukare för öga och hand, men över tid inte speciellt väderbeständigt. Det här gäller i syn­nerhet limmat trä – oavsett träslag – som alltid måste ha ett tak för att inte vränga sig.

Peter Englander 090406_25

Maten

Jo, det är gott att äta ute. Särskilt lammkotletter, kryddade med egen odlad rosmarin från den upphöjda bädden. Vad ska jag säga mer? Hela Medelhavsträdgården bygger på relationer mellan människor. Man har helt enkelt inte tid att gräva och rensa. Man vill äta där tillsammans, så ofta som möjligt. Maten är heller inget hafsverk. Bara …

Maten Läs mer »

Matplatsen

Matplatsen

Äta ute vill vi göra. Särskilt i den sista solen som smeker från väster. Därför är det minst lika viktigt att möblera med samma estetik som vi gör inne. Snyggt bord, bekväma stolar och en lummig omgivning utomhus är inget vi bör kompromissa med.

IMG_9573

Mitt lilla utekök

En av mina terrasser ligger i västerläge. Ganska liten, men vad ska jag göra? Det är ju här där den sista solen dimper som är platsen för grillning och andra kvällsnöjen. Det hela började med en mur ut mot gatan (hade ingen lust att vinka till alla förbipasserande i tid och otid). När väl muren …

Mitt lilla utekök Läs mer »

Scroll to Top