Hibiscus

Latin: Hibiscus rosa-sinensis
Tropiska delar av Asien, 1,2 meter, vintergrön, blomning hela året

Hibiskusens ursprungsland är okänt. Kanske kommer den från Kina, eftersom rosa sinensis betyder »ros från Kina«, eller från Malaysia där den är nationalblomma. Bunga Raya kallas den där och det betyder »stor blomma« eller »pampig blomma«.
Hibiskusen har egentligen bara en svag punkt: den tål inte kyla. Den är och förblir – här hos oss – en inomhusväxt, en krukväxt på fönsterbrädan. En krukväxt som kan stå ute när sommaren är varm och solig, och då njuta av ett klimat liknande sitt habitat och drömma om att bli en stor och vacker städsegrön buske full av ljuvliga blommor, välbesökta av nektarsugna och pollinerande småfåglar.
Förvara hibiskusen på fönsterbrädan eller i ett glasat utrymme som håller minst tio grader. Den kan klara de flesta väderstreck men väster-söder är oftast den placering som ger flest blommor. Tillskottsbelysning under vintern kan ge extra blomningstid. Vrid aldrig en hibiskus. Då kan den tappa blomknopparna. Måste det ändå göras för att hibiskusen ska växa vackert, så vrid bara ett fjärdedels varv i taget. Plantera i god, neutral krukjord med grus eller perlit för god dränering. Plantera vid behov om i en något större kruka på våren. Hibiskusen är vattenkrävande och ska aldrig torka ut helt, men se upp med vattenrester på fatet. Duscha bladverket regelbundet under vintern. Börja näringsvattna i mars och sluta i oktober. Hibiskusen blommar på årsskotten och en beskärning vår eller höst gynnar knopp- sättningen. Klipp in cirka en tredjedel och ta bort veka skott helt.
Hibiskusen kan stå ute under vår/sommar när natt- temperaturen överstiger tio grader. Placera varmt, vindskyddat och helst i halvskugga. Tillsätt näring vid varje vattning. Vattna ur krukan utan näring då och då. Ge aldrig näring om hibiskusen torkat. Vattna först igenom jorden och näringsvattna sedan. Detta gäller också under vinterhalvåret. Lyft in hibiskusen i augusti innan nattemperaturen sjunker alltför mycket. Övergången mellan inne och ute ska vara så jämn som möjligt.

Rulla till toppen
Scroll to Top