PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Den upphöjda odlingsbädden

Att odla i en upphöjd bädd är lite som att odla i kruka. Skillnaden är att bädden är större och sitter fast. Den stora fördelen för dig är att det gröna kommer närmare ögat, näsan, gommen och sekatören. Är du lat är den upphöjda bädden perfekt. Den fungerar även som en möbel där du kan sätta dig på kanten och vila när du känner dig trött.

Allra bäst är att växterna lever ett godare liv i den upphöjda bädden än nere på marken. Man kan betrakta den som trädgårdens främsta zonsänkare. Känsliga växter, bördiga nere vid Medelhavet, vars rötter inte tycker om kombinationen blöt vinter och frost, drar en lättnadens suck när du bygger en upphöjd odlingsbädd åt dem. Rosmarinbusken vet att den är chanslös utan och jublar. I den upphöjda bädden rinner höstregnvattnet undan och när frosten kommer tassande är det torrt kring rötterna.

En upphöjd odlingsbädd kan byggas i sten, betong, lecablock, tegel, trä eller järn. Den kan byggas längs en fasad eller en mur, men också fristående. Vad du väljer beror som vanligt på hur det ser ut i omgivningen. Det är precis som när du väljer möbler till vilket rum som helst. Färg, karaktär och material på befintliga golv och väggar vägleder.

Trädgårdselement speciellt för medelhavsträdgård

Fler designelement

Terrassen

Pergolan

Muren

Uteköket

Poolen

Vattnet

Orangeriet

Rekvisitan

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign