Vattnet i min medelhavsträdgård

Vatten i någon form är nästintill livsnödvändigt i din trädgård. Förutom den fundamentala sanningen ”inget liv utan vatten”, skänker vattnet en förnimmelse av svalka när solen står som högst på himlen. Och även om just detta bara är inbillning så tycker jag att du ska bygga något slags vattenanläggning för det porlande ljudets skull.

Det kan naturligtvis vara en tjärnliknande damm, men också en vattenspegel i en formell form. Sistnämnda kan kombineras med något slags fontänsprut, från vattenytan eller muren. En lejonfontän ovanför ett gjutet vattenkar är en riktig favorit. Likaså kanalen där vattnet rinner sakta genom trädgården.

170720_0106

Det funktionella vattnet

Det vanligaste är att man kopplar en akvariepump till fontänen. Kanske du ska överväga att dra permanent vatten istället. Och vrida på kranen när du vill ha en slurk eller fylla på kannan. Det är inte speciellt komplicerat.

fontänhuvud fontän

Lejonsprut

Om det är någon djurart som sprutar vatten i allehanda fontäner världen över så är det lejonet. Det är inte helt lätt hitta lejon med rätt uttryck. Lejonkungen får ju inte så fånig ut, inte heller alltför aggressiv. Frågan är också hur kraftigt vattnet ska forsa ur munnen. För mycket och alla springer till toaletten.

170719_0127

Fontänskål med kanal och labyrint

För många år sedan när jag planerade vattendetaljer till Apotekarns Trädgård hittade jag ett vykort från Alhambra. Det föreställde en fontänskål och en katt som satt och lapade vatten. Med vykortet som förebild och katten som skalstock kopierade vi skålen och installerade två stycken i trädgården. Mellan skålarna monterades en vattenränna med avslutande labyrint, designade …

Fontänskål med kanal och labyrint Läs mer »

Rulla till toppen