Trädgårdsdesign
Peter Englander

Projekt

Apotekarns trädgård

Apotekarns trädgård

Det var här allt började. En gammal, övergiven och döende trädgård mitt i sommarstaden Simrishamn. Det var här jag bestämde mig för att skapa en Medelhavsträdgård bakom plank och fasader. Jag döpte den till Apotekarns Trädgård eftersom den i folkmun kallades trädgården bakom apoteket. Det sydländska temat föll på plats en stekhet dag när jag drog svetten ur pannan efter idogt grävande i den då helt övervuxna trädgården. Jag betraktade den nakna balkongen och tänkte att om man öser på med illröda pelargoner, en tvättlina och nedanför, två resliga palmer. Ja, då är man i Neapel. Sedan gav det ena det andra.

Den lilla trädgården med det stora temat föll svensken i smaken, kanske för att vi alltid längtar till Italien. Den resliga korsvirkesväggen bekläddes med svävande pelargoner, en pergola byggd i ek med vita blåregn restes i trädgårdens i ena ände tillsammans med en lejonfontän. Och mellan pergolan och den napolitanska balkongen öste jag på med rekvisita och växter från södern. Mandelträd, kretensiska madonnaliljor, horder med solig lavendel, mörkt gröna fikon, en silverpil som trodde den var en oliv. Skoningslöst höll jag Skåne utanför och bejakade bara det sydländska. Och det var det bästa jag någonsin gjort. Får man säga så? Ja, nu har jag ju redan gjort det.

Livet rullade vidare och arbetet med att designa och anlägga andras trädgårdar blev allt roligare och mer tidskrävande. Jag lämnade Apotekarns en solig dag eftersom allt har sin tid. Numera kallas trädgården för Gårdens och det italienska lever vidare med den godaste pizzan i den vackraste trädgården norr om Italien. Nu skröt jag igen.

Fler trädgårdsprojekt för inspiration

med Peter Englander Trädgårdsdesign

Villa spiaggia villaggio

Villa Vingård

Villa Prästgatan

Inger och Lars-Göstas trädgård

Hedins trädgård

Villa Tullstorp

Sonjas trädgård

Lundquists trädgård

En terrass i terrakotta

Fyra terrasser, orangeri och pool.

Villa Helena

Giardino Segreto – Lerum Växtrum

Fjärilsterrassen i Kivik

IL giardino bella vista

Peters trädgård

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar och trädgårdstips direkt till din inkorg.
© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign