PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Fyra terrasser, orangeri och pool.

För några år sedan ville Agneta och Glenn ha hjälp med att rita den västra sidan av trädgården, som vid den tiden bara bestod av en oändlig gräsmatta. Jag föreslog (min vana trogen) en italiensk trädgård. Varför inte? De hade ju en skånsk i alla andra väderstreck och vem gillar inte Italien? resonerade jag och de båda höll med. För att få den rätta italienska effekten var vi tvungna att ta i lite grann. Annars skulle det italienska obönhörligen slukas av allt det skånska.

Minns att jag i presentationen döpte den nya trädgården till Fyra terrasser och ett orangeri. Förutom parets icke förhandlingsbara krav att orangeriet skulle ha ett glasat tak, meddelade Agneta att växterna på terrassen skulle inte skulle vara från Medelhavet utan bara från England. Vi enades där och då att Agneta med sina illgröna fingrar kunde ta hand om det gröna själv. Och när jag besöker trädgården efter en handfull år kan jag bara konstatera att det var ett bra beslut. I de upphöjda bäddarna framför orangeriet trängs välmående oranger- och aprikosfärgade engelska Austinrosor, färger som elegant får sin pendang i orangeriets textilier och kuddar.

Terrasserna är värda några rader. Äntligen fick jag möjligheten att kopiera ett terrassgolv som jag sprang på i Neapel några år tidigare. Enkelt som plätt. Betongskivor kombination med halverade tegel skapade ett snyggt mönster, lite som ett mosaikbord från Marocko i mönstersättningen.

Ja och så byggde vi en pool också. Där simmar Agneta tidiga sommarmånader. På vintern tänder de kaminen i orangeriet, häller upp ett glas vin och läser en god bok.

Det är underbart med uppdragsgivare som både förädlar och förvaltar den ursprungliga idén.

 

Fler trädgårdsprojekt för inspiration

IL giardino bella vista

Villa Vingård

Fjärilsterrassen i Kivik

Giardino Segreto – Lerum Växtrum

Villa Prästgatan

En terrass i terrakotta

Lundquists trädgård

Sonjas trädgård

Villa Tullstorp

Hedins trädgård

Villa spiaggia villaggio

Apotekarns trädgård

Peters trädgård

Inger och Lars-Göstas trädgård

Villa Helena

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign