PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

IL giardino bella vista

Den här gången kunde vi göra en italiensk trädgård på riktigt. Husen med sina små fönster och spännande arkitektur slungade oss rakt söderut. Och bara ett citronkast (kast med liten citron) österut bredde Medelhavet ut sig inför våra ögon, ja Östersjön är också ett Medelhav. Klart att vi gav trädgården ett italienskt namn. I giardino bella vista – Trädgården med den vackra utsikten. Till detta fanns det önskemål om ett orangeri som i den italienska trädgården kallas för limonaia eftersom italienarna har en särskild för just citronträd (limone).

En annan företeelse från Södern är att man kan torrskodd runt huskropparna utan att behöva kliva ner på marken. Just därför sammanband vi både huskroppar och terrasser med kalksten. Grå kalksten, slät, oregelbunden i formen och fogad med finbetong för att hålla ogräset stången. En fjärilsrabatt ville man också ha. Den placerade vi med utsikt från limonaian. Och på andra långsidan en köksträdgård med odlingsbäddar av putsade lecablock som också dessa målades i samma kulör som husen och orangeriet.

Träden måste också nämnas. Förutom en allé fram mot gården med pelaravenbokar planterade vi både plataner, en valnöt, en handfull mandelträd, en äkta kvitten och ett mullbärsträd bara för att nämna någon. I skrivandes stund bygger vi ett utekök och en pool. Jag behöver väl inte säga att det här är kul. Riktigt kul.

 

Fler trädgårdsprojekt för inspiration

Villa Vingård

Fjärilsterrassen i Kivik

Giardino Segreto – Lerum Växtrum

Villa Prästgatan

En terrass i terrakotta

Lundquists trädgård

Sonjas trädgård

Villa Tullstorp

Hedins trädgård

Villa spiaggia villaggio

Apotekarns trädgård

Peters trädgård

Inger och Lars-Göstas trädgård

Fyra terrasser, orangeri och pool.

Villa Helena

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign