Aprikos

Mogen aprikos

Latin: Prunus armeniaca
Asien, 5 meter, lövfällande, blommar mars–april, zon II (III)

Alla, precis alla, trädgårdsmänniskor i Sverige borde ha en aprikos. Det lilla trädet med de goda frukterna är förvånansvärt frosttåligt. Vissa namnsorter kan uthärda temperaturer under trettio minusgrader. Det finns emellertid ett problem. Aprikoträdet blommar tidigt på våren. Ojämna temperaturer, det vill säga vårvärme på dagen och frost på natten, kan skada de små vitrosa blommorna, vilket leder till ett aprikosträd utan aprikoser.

I skyddade lägen i den lägsta odlingszonen kan aprikosen planteras som ett solitärt träd. Det bästa är trots allt att spaljera mot eller plantera nära en värmande fasad, kompletterat med något slags skydd mot vårsolen som håller blomningen tillbaka.

För dig som bor längre norröver handlar det om att odla i kruka och vinterförvara svalt. Och det är inte så illa. Då blommar det lilla trädet redan i februari och frukterna mognar till midsommar.

ZONKNÄCKERI
Zon I Varm, solig och vindskyddad placering, helst mot en värmande fasad. I de mest skyddade lägena, även solitärt.
Zon II–III Välj härdig namnsort, exempelvis den kanadensiska ’Hargrand’. Skydda mot vårsol och nattfrost.
Zon IV Odla i sand för snabbare avmogning. Marktäckning mot tjäle, kompletterat med vinterfiberduk runt stam och krona. Alternativt i kruka för sval och frostfri vinterförvaring.
Zon V– Odla i kruka som ställs in före första frosten i ett svalt och frostfritt utrymme.

Rulla till toppen