PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Cistros, klippros

Det finns nog ingen blomma som har så delikata och sköra kronblad som cistrosen. Det är nästan så att man inte vågar titta på den. Luktärtsgurun Cecilia Vingård berättade för många år sedan att hon hade haft en på friland i Baskemölla. Men så stod växten också runt knuten där de tidigare slängt en massa byggnadsbråte innan de fyllde på jord. Väldränerat till max, alltså. Det är så den vill ha det, cistrosen – eller klipprosen – med börd från Söderns karga, steniga, soldränkta buskhedar.

Plantering och eventuell omplantering görs på våren i en något större kruka än tidigare. Använd god, neutral krukjord. Förvissa dig om att krukan är väldränerad. Blanda i grus eller perlit och lägg en krukskärva i botten av krukan. Ställ ut när frostrisken är över på en varm, skyddad, soldränkt plats.

Cistrosen är torktålig, men i den begränsade krukan behöver den ändå vatten. Lite näringslösning när den blommar skadar heller inte. Beskär gärna försiktigt efter blomningen, men bara överblommad årstillväxt, inte i veden.

Ställ in efter första nattfrosten. Svalt och ljust. Temperaturen bör ligga mellan fem och åtta grader. Vattna minimalt, men låt inte jorden torka ut helt.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign