PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Platan

Jag är oerhört förtjust i platanen, som växer lite varstans om man tar sig till sydligare breddgrader. Huvudnumret är de granna stammarna som likt ormar ständigt ömsar skinn. Det känns lite kaxigt att ha några stycken runt knuten här uppe i Norden. Jovisst, de blir väldigt stora, men man kan faktiskt hålla tillbaka krona och höjd med grensaxen. En god vän till mig har tre plataner tätt intill varandra som han varje år klipper som ett tak. Arrangemanget ser ut som en slumpmässigt tillkommen organisk pergola. Platanen är klipptålig och kan beskäras och formas som du själv vill. En av mina plataner är formad som ett parasoll och står följaktligen på terrassen och skapar en skön skugga när solen står som högst (översta bilden).

ZONKNÄCKERI
Zon I Tål de flesta lägen.
Zon II Varmt, vindskyddat läge. Gärna nära värmande fasad i söderläge, men inte för nära. Tänk på att platanens krona blir stor.
Zon III– Odla i kruka! Varför inte? Platanen är klipptålig. Forma till ett klot och plantera i en snygg kruka, modell större. Vinterförvaras svalt och behöver då inte stå ljust.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign