Platan

platan träd design

Latin: Platanus x acerifolia
Kulturursprung, 20 meter, lövfällande, blommar april–maj, zon I–II

Jag är oerhört förtjust i platanen, som växer lite varstans om man tar sig till sydligare breddgrader. Huvudnumret är de granna stammarna som likt ormar ständigt ömsar skinn. Det känns lite kaxigt att ha några stycken runt knuten här uppe i Norden. Jovisst, de blir väldigt stora, men man kan faktiskt hålla tillbaka krona och höjd med grensaxen. En god vän till mig har tre plataner tätt intill varandra som han varje år klipper som ett tak. Arrangemanget ser ut som en slumpmässigt tillkommen organisk pergola. Platanen är klipptålig och kan beskäras och formas som du själv vill. En av mina plataner är formad som ett parasoll och står följaktligen på terrassen och skapar en skön skugga när solen står som högst (översta bilden).

ZONKNÄCKERI
Zon I Tål de flesta lägen.
Zon II Varmt, vindskyddat läge. Gärna nära värmande fasad i söderläge, men inte för nära. Tänk på att platanens krona blir stor.
Zon III– Odla i kruka! Varför inte? Platanen är klipptålig. Forma till ett klot och plantera i en snygg kruka, modell större. Vinterförvaras svalt och behöver då inte stå ljust.

 

Rulla till toppen