PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Blyblomma

Tänk att få bo och leva där den sommarhimmelsblå blyblomman växer fritt. Den är helt överväldigande. Där blir den upp mot sex meter hög och tre meter vid och är i sitt ursprung en vinter- grön slingerväxt, men kan också formas till klot eller till klippta häckar. Och ändå blommar den. Växer också gärna som mark- täckare och blommar överdådigt från vår till höst och lite till. Den härstammar från Sydafrika och växer vackert där, liksom i hela Sydeuropa.

Blyblomman lever som krukväxt hos oss och för det mesta inom- hus, men det går utmärkt att ha den ute under sommarmånaderna. Den vill gärna stå soligt på fönsterbrädan och i sol till halvskugga ute, under vintern gärna svalare om det är möjligt. Blyblomman är en vansinnigt törstig växt – allra helst när den är inomhus – och behöver mängder av vatten, men om vintern förstås i mindre do- ser. Den blommar tidigt och länge, gör ett uppehåll när det är som mörkast men sätter snabbt fart igen. Vill du inte ha den så lång och spretig kan du klippa tillbaka den redan i november. Ge den näring som andra krukväxter ungefär från mars till oktober.

Det finns en vit varietet, Plumbago auriculata f. alba, och en intensivt koboltblå namnsort, ’Royal Cape’. Men min favorit är den ljusare, ’Imperial Blue’, som skiftar från klart blått till ljus- blått. Prova gärna att fröså. Den gror i rumstemperatur och blom- mar redan första året. Det sägs att blyblomman alltid ler mot dig. Le tillbaka.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign