Passionsblomma

Latin: Passiflora caerulea
Sydamerika, 4 meter, vintergrön, blomning april - oktober

Varma dagar och svala nätter är passionsblommans önske- dygn. Den sägs också växa bättre i värme, men blomma rikligare i lite svalare temperatur. När temperaturen understiger cirka fem- ton grader slutar den växa, men den blommar trots allt villigt från april till sena hösten. En passionsblomma som trivs kan bli över tre meter hög, förutsatt att du kan erbjuda en stor kruka, högt i tak och något att klättra på. Krukodlade passionsblommor är inte så förtjusta i kalkrikt vatten. Om du bor i något av kalkbältena är det därför bättre att istället använda regnvatten.
Nyköpta exemplar planteras om i större kruka. Använd god blomjord med iblandad rododendronjord. Tänk på att passionsblomman har ett förhållandevis stort rotsystem och därför vill byta upp sig under åren. Likaså behövs någon slags spaljé när rankorna drar iväg. Eftersom passionsblomman blommar på årsskotten är våren perfekt för eventuell beskärning.
På sommaren gillar den soligt läge, men klarar halvskugga utmärkt, i båda fallen vindskyddat. Vattna regelbundet med svag näringslösning. Tål att torka ut kortvarigt.
Lyft in krukan före första frosten. Den ideala övervintringen är ljus och sval, cirka tio till tolv grader. Minska vattningen allteftersom temperaturen sjunker. Vid förvaring inomhus, välj ett ljust fönster och stäng av elementet under.

 

Rulla till toppen