PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Passionsblomma

Varma dagar och svala nätter är passionsblommans önske- dygn. Den sägs också växa bättre i värme, men blomma rikligare i lite svalare temperatur. När temperaturen understiger cirka fem- ton grader slutar den växa, men den blommar trots allt villigt från april till sena hösten. En passionsblomma som trivs kan bli över tre meter hög, förutsatt att du kan erbjuda en stor kruka, högt i tak och något att klättra på. Krukodlade passionsblommor är inte så förtjusta i kalkrikt vatten. Om du bor i något av kalkbältena är det därför bättre att istället använda regnvatten.
Nyköpta exemplar planteras om i större kruka. Använd god blomjord med iblandad rododendronjord. Tänk på att passionsblomman har ett förhållandevis stort rotsystem och därför vill byta upp sig under åren. Likaså behövs någon slags spaljé när rankorna drar iväg. Eftersom passionsblomman blommar på årsskotten är våren perfekt för eventuell beskärning.
På sommaren gillar den soligt läge, men klarar halvskugga utmärkt, i båda fallen vindskyddat. Vattna regelbundet med svag näringslösning. Tål att torka ut kortvarigt.
Lyft in krukan före första frosten. Den ideala övervintringen är ljus och sval, cirka tio till tolv grader. Minska vattningen allteftersom temperaturen sjunker. Vid förvaring inomhus, välj ett ljust fönster och stäng av elementet under.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign