PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Klematis

Vi kan inte kan låta bougainvillea forsa fram över våra murar av klimatskäl. Den skulle dö av ren förskräckelse i påsen på väg hem från plantskolan. Ett hyggligt substitut är klematis som kan vara nog så blommande. Det finns en del att välja på minst sagt. Jag fördrar den italienska viticellan som blommar  på sensommaren när merparten av trädgårdens rosor vikt ner sig. En annan fördel med den typen är att den blommar på årsskotten och därför kan klippas ner varje vår (utan att bli lika risig som sorterna som blommar på fjolårsveden).

Alla sorters klematis trivs i halvskugga och viticellan tål än mer skugga. Jorden ska alltid vara näringsrik, fuktighetshållande och väldränerad.

Om du vill att klematisen ska växa mot en fasad eller mur måste du plantera den utanför takutsprånget för att undvika regnskugga. Viktigt är att se till att plantan hamnar en decimeter under marknivån. Eftersom både rothals och rötter inte är så där överförtjusta i stekande sol kan du med fördel plantera några mindre buskar eller perenner framför.

Glöm inte att vattna idogt första säsongerna, särskilt om regnfattiga vårar, somrar.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign