Citron

Latin: Citrus x limon
Sydostasien, 1,5 meter, vintergrön, blomning hela säsongen

Citronen är precis som olivträdet en riktig kändis och till lika globetrotter. Ingen människa kan vara oberörd inför citron- trädets skönhet med dess silvergråa stam, dess frodigt gröna bladverk och de solgula frukterna. Upplevelsen blir inte sämre om man sticker näsan i en av citronträdets alla små vita blommor. Man blir knäsvag. Så var det längs Himalayas sluttningar där de första citronerna anses ha sitt ursprung. Samma sak i det romerska rikets förnämsta trädgårdar, där citronen på 1100-ta- let var en riktig statussymbol. Likadant några hundra år senare i Ligurien, Amalfi och på Sicilien där man odlade citronen för dess nytta.
Plantera om citrusen i en något större terrakot- takruka än salukrukan. Använd citrusjord eller en blandning mellan planteringsjord och cirka en tredjedel rododendronjord. Citrusens rötter måste få tillgång till syre. Mixa därför jorden med grus eller små lecakulor.
Ställ citrusträdet på terrassen i full sol. Glöm inte att täcka bladverket med fiberduk de första dagarna. Lägg på ett lager na- turgödsel överst i krukan på våren. Ge järnberikad citrusnäring vid varje vattning ända tills temperaturen i krukan understiger tio grader. Beskär ditt citrusträd på våren.
Rulla eller lyft in citrusträden före första nattfrosten. Alla citrusträd föredrar en sval och ljus förvaring. En idealisk temperatur torde vara någonstans runt tio grader för alla citrusträd, vilket motsvarar ungefär en siciliansk vinter. Minska vattningen i takt med att det blir allt mörkare. Öka mängden på senvintern då solen går högre och våren anländer i det glasade utrymmet.

Rulla till toppen