PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Fikonkaktus

De ser ju rätt hemska ut. Vassa, tilltufsade, brunluddiga på vissa ställen, ankommet gulbruna på andra och fulla med små taggar. Frukterna sitter som stora vårtor längst ut på de platta bladen. Ändå är jag förtjust. Överförtjust.
Det sägs att fikonkaktusen härstammar från Mexiko, men nu finns den nästan överallt där det är riktig varmt. De växer förvilda- de i stora mängder på Etnas sluttningar på Sicilien och nästan som ett ogräs i Kalabrien på andra sidan Messinasundet.
Plantera om den inköpta fikonkaktusen i en större kruka. Den föredrar en vid kruka eftersom rotsystemet är ytligt och breder ut sig horisontellt. Använd kaktusjord eller sandblandad krukjord. Självklart gillar fikonkaktusen en solvarm placering. Vattna rejält när du vattnar och låt den torka ut helt innan du vattnar igen. Näringsvattna gärna med en balanserad gödning några gånger under sommaren.Ställ in i samband med första nattfrosten. Svalt och ljust. Temperaturen bör ligga på fem till åtta grader. Vattna ytterst sparsamt. 

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign