Fikonkaktus

Latin: Opuntia ficus-indica
Centralamerika, 80 cm, vintergrön, blomning maj - juli

De ser ju rätt hemska ut. Vassa, tilltufsade, brunluddiga på vissa ställen, ankommet gulbruna på andra och fulla med små taggar. Frukterna sitter som stora vårtor längst ut på de platta bladen. Ändå är jag förtjust. Överförtjust.
Det sägs att fikonkaktusen härstammar från Mexiko, men nu finns den nästan överallt där det är riktig varmt. De växer förvilda- de i stora mängder på Etnas sluttningar på Sicilien och nästan som ett ogräs i Kalabrien på andra sidan Messinasundet.
Plantera om den inköpta fikonkaktusen i en större kruka. Den föredrar en vid kruka eftersom rotsystemet är ytligt och breder ut sig horisontellt. Använd kaktusjord eller sandblandad krukjord. Självklart gillar fikonkaktusen en solvarm placering. Vattna rejält när du vattnar och låt den torka ut helt innan du vattnar igen. Näringsvattna gärna med en balanserad gödning några gånger under sommaren. Ställ in i samband med första nattfrosten. Svalt och ljust. Temperaturen bör ligga på fem till åtta grader. Vattna ytterst sparsamt. 

Rulla till toppen