PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Kapris

Den här märkliga lite krypande busken tycks inte behöva något alls. Växer gör den vilt runt hela Medelhavet i näst intill jordlösa skrevor i skoningslös hetta och torka. Med sina långa, fjära, lilavita ståndare svävar blommorna i blåsten – som den också tål.
Plantera vid behov om i ny kruka. Eftersom kaprisen utvecklar ett djupt rotsystem i naturen, bör krukan också vara djup. Använd kaktusjord och lägg ett lager lecakulor i botten av krukan. Öka vattningen allteftersom skotten visar sig, men ta det lite piano. Kaprisen är inte van vid för mycket vatten, men har till all lycka en inbyggd fuktmätare. När det blir för fuktigt i krukan bildas nämligen små, men för kaprisen ofarliga, vårtliknande ut- växter på bladen. När du minskar vattningen utvecklas nya släta blad igen. På sommaren ska du tänka Sicilien. Varmaste läget helt enkelt. Vänta med att lyfta ut krukan tills frostrisken är över. Vattna rejält när du vattnar och låt kaprisen torka ut mellan vattningarna.
Klipp ner hela busken på hösten. Ställ in före nattfrosten i ett frostfritt utrymme i en temperatur som helst överstiger fem grader. Vattna minimalt. Se bara till att krukan inte torkar ut helt. Vid förvaring inomhus på fönsterbrädan i söderläge vattnar du med förstånd, det vill säga i förhållande till hur mycket blad det finns på busken.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign