PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Bougainvillea

Bougainvillean är trädgårdens främsta medelhavsmarkör. Att ha en på sin terrass är både vemodigt och hoppingivande. Det finns ingen annan blomma som kan plocka fram så många minnen från Södern bara av att man tittar på den. Den vackra blomman som får dig alldeles knäsvag är egentligen inte en blomma. Det du ser är tre flortunna högblad. Titta ner i mitten, längst ner, skyddade av allt det skirt vackra, där har du tre gräddvita, pyttesmå blommor.

Som nyförvärvad planta behöver den rikligt med vatten tills den är ordentligt rotad. Det betyder inte att du ska dränka den. Odla din bougainvillea i terrakottakruka så är risken för övervattning under den varma årstiden obefintlig.
Eftersom bougainvillean blommar på årsskotten (de skott som kommer från den gamla veden) är det viktigt att klippa in grenverket varje vår för att stimulera bildandet av nya blomman- de skott. Eventuell omplantering görs också på våren.

Använd en kalkfri jord, gärna citrus- eller rododendronjord. Lyft ut plantan från sitt vinterviste när det blivit sommarvarmt, cirka femton grader. Skydda alltid plantan från direkt vårsol. Vattna med förstånd – det vill säga rikligt om den är översållad med blommor och blad, lite mindre om den inte kommit igång. Blommande bougainvilleor behöver nä- ring för att orka med sin kruktillvaro.

Välj flytande citrus- eller rododendronnäring eftersom trillingblomman precis som många andra exotiska växter diggar ett lägre pH i jorden.På hösten rullar du in krukan i ett svalt, frostfritt och ljust utrymme före första frosten. Vattna sparsamt utan näring. När – eller om – den tappar bladen är det viktigt att minska vattningen till ett minimum.

Många ställer sin bougainvillea på fönsterbrädan. Vänta då inte för länge med att lyfta in den. Övergången i temperatur ska vara så jämn som möjligt.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign