Blåregn

Latin: Wisteria sinensis
Kina, 15 meter, lövfällande, blommar maj–juni, zon I–II

Blåregn är inte särskilt svårodlade. Sol vill de ha, lite hyfsad jord och lagom med fukt. Den enda omvårdnad som är av nöden tvungen, i alla fall om man vill ha blomning, är beskärning. Om du inte är lite hård med sekatören mot ditt blåregn så kan det dröja evigheter innan du får se några blommor.

För mig är blåregnet pergolaväxten numero uno. När den ösregnar klasvis med blått på bar kvist i början av sommaren ovanför mitt huvud behöver jag för en gång skull inte längta till Italien. Vindstilla kvällar doftar det också som kvällarna vid Medelhavet.

När den sista blomman faller en bit in i juni känner jag ingen sorg. Det är nu som rankorna spritter i grönt och snart nog ger det friskaste av solskydd, som håller i sig hela långa sommaren. För att markera sin förträfflighet – och din duglighet som odlare – brukar blåregnet bjuda på ett extra, om än mindre, blomsterflor lite längre fram.

Förutom det blå blåregnet så finns det också vita och rosa. Känns lite konstigt att säga: ”Mitt vita blåregn.” När jag beställde tio blåregn till Apotekarns pergola visade det sig efter några år att alla var vita. Det gjorde ingenting. De vita får längre klasar och doftar mer. En sak som dock är bra att tänka på är att du aldrig ska plantera ett vitt blåregn mot en vit fasad. Då ser du aldrig blommorna.
En sak till. Världens vackraste blåregnsträdgård heter Ninfa. Bilden längst ner till vänster.

ZONKNÄCKERI

Zon I–II Vindstilla, varmt läge i djup, väldränerad jord.
Zon III Spaljera mot fasad i söderläge. Välj den amerikanska namnsorten Wisteria frutescens ’Amethyst Falls’ som är härdig till zon III.
Zon IV Välj Wisteria macrostachya ’Blue Moon’ som anses ännu härdigare.
Zon V– Plantera i kallväxthus direkt i marken. Täck mot markfrost. Alternativt odla i kruka som förvaras frostfritt. Välj då namnsorten Wisteria sinensis ’Prolific’ som är förhållandevis svagväxande.

 

Rulla till toppen