Papegojblomma

Latin: Strelitzia
Sydafrika, 1,2 meter, vintergrön, blomning hela året

I sitt ursprung växer papegojblomman som en flerårig, upp till två meter hög, vintergrön ört på Kaplandets soliga bran- ter, där den blommar från september till maj. Som av en händelse pollineras de fågellika blommorna av just fåglar. Den orangerufsiga kalufsen fungerar som landningsljusen på en flygplats och hjälper den
lilla honungsfågeln att navigera och landa på blommans näbb. När så fågeln kliver upp på de blå kronbladen och suger i sig nektar, fastnar pollen på fötterna, som sedan förs vidare när den honungslystna fågeln flyger vidare till nästa blomma.
Papegojblomman har inga särskilda krav på jordens sur- hetsgrad. Välj en god krukjord vid eventuell omplantering. Tänk på att den inte vill stå alltför trångt. Föredrar ett varmt, ljust sommarläge. Vattna igenom krukan ordentligt och låt den torka ut mellan vattningarna. Viktigt är att hela rotsystemet får vatten, inte bara övre delen i krukan. Addera näring i kannan, åtminstone varannan vattning under vår och sommar.
Papegojblomman måste ovillkorligen plockas in i ett ljust och svalt utrymme före första frosten. För att få igång blomningen krävs dessutom extra belysning hela vintern. Det vintergröna bladverket innehåller mycket vatten, vilket påford- rar en viss återhållsamhet med vattenkannan.

Rulla till toppen