PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Papegojblomma

I sitt ursprung växer papegojblomman som en flerårig, upp till två meter hög, vintergrön ört på Kaplandets soliga bran- ter, där den blommar från september till maj. Som av en händelse pollineras de fågellika blommorna av just fåglar. Den orangerufsiga kalufsen fungerar som landningsljusen på en flygplats och hjälper den
lilla honungsfågeln att navigera och landa på blommans näbb. När så fågeln kliver upp på de blå kronbladen och suger i sig nektar, fastnar pollen på fötterna, som sedan förs vidare när den honungslystna fågeln flyger vidare till nästa blomma.
Papegojblomman har inga särskilda krav på jordens sur- hetsgrad. Välj en god krukjord vid eventuell omplantering. Tänk på att den inte vill stå alltför trångt.Föredrar ett varmt, ljust sommarläge. Vattna igenom krukan ordentligt och låt den torka ut mellan vattningarna. Viktigt är att hela rotsystemet får vatten, inte bara övre delen i krukan. Addera näring i kannan, åtminstone varannan vattning under vår och sommar.
Papegojblomman måste ovillkorligen plockas in i ett ljust och svalt utrymme före första frosten. För att få igång blomningen krävs dessutom extra belysning hela vintern. Det vintergröna bladverket innehåller mycket vatten, vilket påford- rar en viss återhållsamhet med vattenkannan.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign