PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Fikon

Om jag bara kunde välja en enda växt från sydliga breddgrader skulle det bli fikonet. Anblicken av den elefantgrå stammen och de typiska, mörkt gröna bladen slungar mig hela vägen till Italien. Plantera alltid ditt fikon mot en värmande och vindskyddande fasad. Fikonet är inte så kinkigt vad gäller jordtyp, bara den inte är vintervåt. Likaså bör jorden vara någorlunda fuktighetshållande, i synnerhet under etableringstiden, då också extra vattning är nödvändig under torra perioder.

Undvik alltför kväverik gödsling eftersom det kan leda till kraftig bladtillväxt på bekostnad av fruktsättning. Jag brukar lägga på ett lager kogödsel på våren och nöja mig med det. Plantera aldrig ut ett litet exemplar. Välj hellre ett stort från början eller bida din tid genom att först odla i kruka några säsonger. Plantera alltid ut fikonet på våren. För frilandsplantering krävs ett skyddat läge i zon 1 och att du väljer någon av de härdigaste namnsorterna, exempelvis ”Bornholm” eller ”Brown Turkey”.

Tänk på att fikon verkligen gör sig i en snygg terrakottakruka. Helt säkert för att det djupt gröna bladverket kontrasterar så vackert mot just terrakottanyanser. Dessutom är fikonet på våra breddgrader lövfällande vilket betyder att vinterförvaringen inte behöver vara ljus, bara sval, vilket naturligtvis är lättare att prestera.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign