Eldkrona

Latin: Lantana camara
Central- och Sydamerika, 1 meter, vintergrön, blomning april-oktober

Jag har alltid varit svag för eldkronan. De knalligt orangea blommorna som aldrig verkar blomma över utan istället bara blir fler och fler. Min kärlek har emellertid inte alltid varit besvarad. Det är först nu på senare år som jag fullt ut förstått och tagit konsekvensen av att den mest torktåliga växten i naturen kan vara törstigast av alla när den odlas i kruka. Numera passar jag min eldkrona som en brandman på eftersläckning. Klipp in kronan på våren, cirka en tredjedel och plantera vid behov om i en något större kruka. Eldkronan blommar bättre om det är lite trångt kring rötterna. Använd en god, neutral krukjord, gär- na blandad med grus eller perlit för god dränering. Ställ ut när frostrisken är passerad med någon vecka.
Placera krukan på solig och vindskyddad plats. OBS! Låt inte eldkronan torka ut. Gödningsvattna med svag dos under hela utesäsongen.
Ställ in i god tid innan första nattfrosten. Svalt och ljust. Temperaturen bör ligga mellan fem och åtta grader. Låt inte jorden torka ut helt.

 

Rulla till toppen